Биоразградими и компостируеми

Докато биопластмасите могат да се произвеждат от материал на растителна основа, молекулярната им структура може да попречи да се разграждат по различен начин от обикновената пластмаса. Много биопластмасови материали могат да се рециклират, но не могат да се компостират....

БИОРАЗГРАДИМИ?


Най-просто казано, нещо е „биоразградимо“, ако може да се разгради в хода на биологичен процес (иницииран от бактерии и тн.). Това е всъщност просто процесът, при който материалите се разграждат до съставните им части.


Истината е, че много неща са биоразградими, ако им се даде достатъчно време. По-специално, за пластмасите е необходимо да минат десетилетия или дори векове, за да се разпаднат по естествен път, но те ще се разрушат. Така че, технически погледнато, те са биоразградими.

Когато дадена фирма твърди, че продуктът им е биоразградим, това, което те реално имат предвид е, че ще се разпадне след депониране. Важно обаче е да се отбележи колко време отнема биологичното разграждане на продукта. Някои продукти се разграждат с месеци, докато други - десетки години.


КОМПОСТИРУЕМИ?


Когато даде продукт е „компостируем“, това означава, че той може да бъде превърнат в компост… ако се озове в промишлено съоръжение за компостиране. Това е важно да се отбележи!


Компостируемите продукти не винаги се разграждат естествено на депа. Те трябва да бъдат поставени в подходящите условия, които често се срещат само в промишлени съоръжения за компостиране. Компостирането на подобни продукти ще отнеме много по-дълго време, ако на сметище, особено на депа с въздушно заключване, където няма кислород. Компостируемите продукти са чудесни за околната среда, но е важно да се знае, че са нужни подходящите процеси за управление на отпадъците.

Съществува риск потребителите да разберат погрешно как да изхвърлят компостируемите пластмаси. Ако те се разпаднат на депо, където има ниско съдържание на кислород, тогава се получава метан, който е мощен парников газ. А ако се насочим към домашно компостиране, е важно да знаем, че индустриалното компостиране се извършва при около 60 ° C или повече - когато има тези високи температури, заедно с влага и кислород, компостируемите пластмаси изчезват доста бързо, но в домашен компост, това не е гарантирано.

46 преглеждания